Monumenten van Mooi Voorburg

Vreugd en Rust & De Koepel


9 Vreugd en Rust

Deze buitenplaats werd in 1751 gebouwd. In de 19e eeuw werd Vreugd en Rust uitgebreid met zijvleugels en aangepast in Empire stijl. In 1801 werd hier de latere staatsman Guillaume Groen van Prinsterer geboren.
De buitenplaats Vreugd en Rust en het kasteeltje Hofwijck kwamen door een erfenis in handen van Elisabeth Henriëtta Maria Philipse, een nichtje van moederszijde van de staatsman Groen van Prinsterer. Zij was de moeder van de Voorburgse schilder mr. Johan Antoni de Jonge . De Jonge is vooral bekend om de vele strandgezichtjes die hij schilderde, maar hij heeft ook veel schilderijen, aquarellen en tekeningen rond Vreugd en Rust gemaakt.
In 1916 kocht de gemeente ’s-Gravenhage  het buiten en de omliggende gronden. Tijdens de mobilisatie in de jaren 1917 - 1918 van de eerste wereldoorlog werden de stallen gebruikt door een regiment huzaren. In 1928 werden de vier boerderijen verkocht. Het huis werd verhuurd als hotel en vervolgens als Montessorischool in gebruik werd genomen. De bijbehorende orangerie werd in gebruik genomen als theetuin. In 1961 werd de gemeente Voorburg de eigenaar van het pand waarna het in 1988 over ging in privé handen. Na een ingrijpende restauratie en verbouwing werd in het monument een hotel-restaurant gevestigd.
Aan de overzijde van de weg, in de voormalige overtuin, staat De Koepel. De groenstrook (met servituut) reikt tot aan paleis ‘Huis ten Bosch’ in ’s-Gravenhage. In de overtuin aan de kant van de Parkweg lag een ommuurde moestuin, thans de tennisbanen.

7 De Koepel

De koepel werd in het midden van de 19e eeuw gebouwd als orangerie van de aan de overzijde van het Oosteinde gelegen buitenplaats Vreugd en Rust.
In de eerste helft van de 20e eeuw was dit halfronde gebouw in gebruik als theeschenkerij met buitenterras.


 

Lou Bandy, pseudoniem voor Lodewijk Dieben (1890 - 1959), zanger en conferencier was een trouwe bezoeker van het buitenterras van deze theeschenkerij. Bekendste liedje van Lou Bandy was 'Zoek de zon op'.
Nu is De Koepel in gebruik als restaurant.

Wonen op de oranjerie van “Vreugd & Rust” >>>

Hertenkamp

Bij buitenplaatsen en landgoederen hoorde een hertenkamp. Zo was er ook op Vreugd en rust een afgerasterd gedeelte van het park waar herten (meestal damherten) werden gehouden. Vandaag de dag doet het hertenkamp dienst als dierenweide en worden er ook geiten gehouden en scharrelen er bijzondere soorten eenden en hoenders rond. Een hertenkamp is, zou je kunnen zeggen, een kleine dierentuin geworden.

In de dierenweide treft u een bijzonder dierenverblijf aan dat is gebouwd in de vorm van 'De Koepel'.

Foto's Willem J.Hasekamp.     
<< Vorige pagina