Monumenten van mooi Voorburg

Swaensteyn & 't Swaentje


23. Swaensteyn 

Huize Swaensteyn is één van de oudste monumenten van Voorburg. Dit fraaie pand bestond ooit uit twee herenhuizen. De brede Hollandse renaissance gevel geeft het gebouw een sierlijke uitstraling. De gevelsteen met de zilvergeringde zwaan dateert uit 1632. Vermoedelijk is ze geplaatst ter ere van de samenvoeging van de twee herenhuizen tot Huize Swaensteyn.De geschiedenis van dit monument voert terug naar de herberg’ De Swaen’in 1512. Later deed Swaensteyn dienst als rechthuis en was zetel van Schout en Schepenen. Achter de luikjes onderin lagen de gevangeniscellen. Tot 1883 vergaderde in Swaensteyn het plaatselijke bestuur. Daarna was er een hotel en vervolgens een melkhandel van ‘De Sierkan’ gevestigd.
Met een ingrijpende restauratie in 1970 bracht architect ir. J. Kruger het pand terug in de staat van zo’n 300 jaar geleden.
Sinds 1986 in gebruik als raadzaal en gemeentelijk vergaderhuis.

De zilvergeringde zwaan.

Zwanendrift

Het oude recht van het houden en verhandelen van zwanen in een bepaald gebied wordt een zwanendrift genoemd. Een zwanendrift is van oudsher een vorstelijk recht dat ook in leen kon worden gegeven aan een ambachtsheer of stad.
De zwanen leefden vrijelijk in de natuur tussen de andere zwanen. Om als eigenaar zijn zwanen te kunnen herkennen werden deze voorzien van een metalen, soms zilveren, band rond de hals. Een afbeelding van een zwaan met een zilveren band is te vinden op de gevel van Swaensteijn. Andere afbeeldingen van zwanen met halsband zijn terug te vinden in de wapens van verschillende Nederlandse gemeenten zoals bijvoorbeeld in de wapens van Broek in Waterland en Zwammerdam.           

In de gevel van Swaensteyn zijn diverse sluitsenen te vinden.

22. 't Swaentje


Dit pandje met lijstgevel, ter zijde van het grote SwaenSteyn, werd gebouwd aan het einde van de 16e eeuw. In de geschiedschrijving heeft 't Swaentje weinig aandacht gekregen. Wel is bekend, dat het verschillende bestemmingen heeft gehad. Lange tijd was hier een bakkerij gevestigd. Ook hebben hier een modewinkel en een boutique met kunstvoorwerpen gefloreerd. De twee erkers deden uitstekend dienst als uitstalkast voor diverse artiekelen. 't Swaentje werd in 1970 gerestaureerd.


Foto's Willem J.Hasekamp.     
<< Vorige pagina