Monumenten van mooi Voorburg

14. Schoolstraat 27

 

Het huis dateert uit de tijd rond 1630. Het bijzondere van dit pand is de klokgevel, de enige in Voorburg. In de top is een Rococo engelenkopje gemetseld.

De huidige gevel en de versiering dateren uit de 18e eeuw. De Rococo stijl streefde naar intimiteit die terug te vinden is in dit vriendelijke huis.

Van 1991 tot 1994 is dit huis ingrijpend gerestaureerd tot een bezienswaardig monument in het Beschermde Dorpsgezicht.

Van Gogh en de toen ter tijd zijnde bewoner van dit pand.

De heer L.C. van Enthoven, naaste familie van de oprichter van de Van Enthoven ijzergieterijen, woonde als een rentenier aan de Zwartelaan. Hij ondersteunde artiesten waaronder Vincent van Gogh. Vincent werd toegestaan te werken en te overnachten op de zolder bij Van Enthoven.

Toen Vincent een andere plaats had gevonden om te wonen en te werken heeft de huisbaas van Vincent waarschijnlijk tekeningen als betaling voor de huur geaccepteerd. Hierdoor kreeg Vincent een plek aan de Schenkstraat 9 in Den Haag waar hij met Sien en haar kinderen kon samen leven. Later verhuisde hij naar de Schenkstraat 13. Hij keek uit op de achtertuinen en de timmerwerf van van zijn huisbaas, de aannemer Pieter Willem de Zwart. De Zwart woonde toen in Voorburg aan de Kleine Laan. De Kleine laan heet tegenwoordig de Schoolstraat en het pand dat De Zwart bewoonde is het huis op nummer 27. Lees verder

Foto's Willem J.Hasekamp.     

 

<< Vorige pagina