Monumenten van mooi Voorburg

14. Schoolstraat 23-25-27

 

Schoolstraat 27


Het huis dateert uit de tijd rond 1630. Het bijzondere van dit pand is de klokgevel, de enige in Voorburg. In de top is een Rococo engelenkopje gemetseld.

De huidige gevel en de versiering dateren uit de 18e eeuw. De Rococo stijl streefde naar intimiteit die terug te vinden is in dit vriendelijke huis.

Van 1991 tot 1994 is dit huis ingrijpend gerestaureerd tot een bezienswaardig monument in het Beschermde Dorpsgezicht.

Van Gogh en de toen ter tijd zijnde bewoner van dit pand.

De heer L.C. van Enthoven, naaste familie van de oprichter van de Van Enthoven ijzergieterijen, woonde als een rentenier aan de Zwartelaan. Hij ondersteunde artiesten waaronder Vincent van Gogh. Vincent werd toegestaan te werken en te overnachten op de zolder bij Van Enthoven. Toen Vincent een andere plaats had gevonden om te wonen en te werken heeft Van Enthoven waarschijnlijk de huisbaas van Vincent kunnen overtuigen dat hij Vincents tekeningen als betaling voor de huur kon accepteren. Hierdoor kreeg Vincent een plek waar hij met Sien en haar kinderen samen kon leven.
De betreffende huisbaas, architect Pieter de Zwart, woonde in het pand Schoolstraat 27 te Voorburg.

Schoolstraat 23 & 25

Het huis met nummer 23 is aan het einde van de 16e eeuw gebouwd. De gevellijst werd aangebracht om het eenvoudige huis meer aanzien te geven. Tussen 1637 en 1808 werd het huis gebruikt als trefpunt van samenkomst voor marktschippers. Achter het huis bevond zich vroeger een stal voor trekschuitpaarden. De natuurstenen voerbak uit de stal is bewaard gebleven. De restauratie van het huis werd in 1987 voltooid.


Het huis nummer 25 is het laatst overgebleven huis in de straat met een tuitgevel. Ooit stond hier een rij van zeven soortgelijke huisjes


Foto's Willem J.Hasekamp.     
<< Vorige pagina