Monumenten van Mooi Voorburg

Algemene Begraafplaats


Langs de Parkweg ligt de algemene begraafplaats ook wel oude begraafplaats genoemd. Ondanks de drukte van het verkeer op de Parkweg is de begraafplaats, zoals een begraafplaats behoort te zijn, een oase van rust.

In 1873 koopt de gemeente Voorburg de groentetuin Oranjelust gelegen tussen de Broeksloot en de Achterweg (de huidige Parkweg) om er een begraafplaats te vestigen.

Het gebouw, ontworpen door Jan Paul uit Zevenhuizen, werd in 1875 in gebruik genomen. Het is gebouwd in de vorm van een poort met twee ruimten aan weerszijde van de doorgang. De kap van het gebouw is onder dertig graden aangebracht. .

Aan de voorzijde van de kap, in de timpaan, zijn funeraire symbolen aangebracht. De vlinder als symbool  van de onsterfelijk- en kortstondigheid van het aardse leven. De zandloper als teken van de tijd. Zeisen voor de onverbiddelijkheid van de dood en de lauwerkransen als teken van de overwinning van de dood.

 


De linker zijde van het gebouw werd in gebruik genomen als wachtkamer, de rechter ruimte voor opslag. Beide ruimten hebben een kelder die bestemd was voor de opslag van geruimde beenderen.
In1927 werd het poortgebouw vergroot door de aanbouw van twee zijvleugels. Het ontwerp was van de toenmalige gemeentearchitect W. van der Sluis. Door hem werden twee zijvleugels met platte daken toegevoegd. Een nieuwe wachtkamer werd links aangebracht. De oude wachtkamer wordt een hal met toilet en krijgt een trap naar de voormalige beenderruimte. De rechter aangebouwde vleugel wordt een bergruimte. De oude rechter ruimte wordt verbouwd tot een autopsieruimte.

 

Op de begraafplaats is een oorlogsgraf aangelegd voor de slachtoffers van het bombardement van het Bezuidenhout. Er bevindt zich eveneens een gedenksteen van dit bombardement in het portaal van het voormalig stadhuis. 

De schrijver Aaart van der Leeuw heeft hier zijn laatste rustplaats gevonden.


Foto's Willem J.Hasekamp.     

 

<< Vorige pagina