Monumenten van mooi Voorburg

10. Orangerie van Rusthof


Buitenplaats Rusthof

De voormalige buitenplaats Rusthof was eigendom van Marianne, prinses der Nederlanden (1810 - 1883). Zij kocht de buitenplaats in 1848. Het buiten is gebouwd in Lodewijk XIV stijl. De litho dateert uit omstreeks 1850. Toen het huis met omliggende gebouwen in 1911 werd afgebroken bleef de Orangerie met een deel van de daarachter liggende boerderij 'Onder de Linden' gespaard.

De brede voorbouw met 18e eeuws schilddak en lijstgevel heeft een 19e eeuwse raamindeling. Achter de voorbouw bevindt zich een smallere aanbouw met zadeldak.

De orangerie was van 1848 tot 1883 eigendom van prinses Marianne der Nederlanden, die hier haar subtropische planten en boompjes liet overwinteren. De bovenverdieping van de orangerie werd door prinses Marianne als kantoor gebruikt. Prinses Marianne heeft veel voor Voorburg betekend. Ze woonde tot aan haar dood op Rusthof. Na haar dood in 1883 werd haar zoon prins Albert van Pruisen (1837 - 1906) eigenaar van Rusthof.

Klein Rusthof

In 1877 kocht prinses Marianne Klein Rusthof (Oosteinde 47) voor haar zoon prins Albert van Pruisen. Prins Albert verbleef echter nooit op Klein Rusthof maar logeerde altijd op Rusthof. Het huis bezat oorspronkelijk een rijke decoratie in chaletstijl.

  

De inrijhekken van Klein Rusthof zijn gemaakt door 'IJzergieterij de Prins van Oranje te 's-Hage'.

Foto's Willem J.Hasekamp.     

 

<< Vorige pagina