Monumenten van mooi Voorburg

Huize Middenburg


In 1657 werd de vroegere buitenplaats Middenburg gebouwd door Johan van der Dussen, een van de schepenen (‘wethouders’) van Delft. In 1640 was Constantijn Huygens (1596‐1687), dichter, musicus, kunstkenner en secretaris van de prinsen van Oranje begonnen om het naburige Hofwijck te bouwen. Op zijn buiten Hofwijck kon Constantijn immers ‘de wijk nemen van het hof’ en ontsnappen aan het drukke leven aldaar.

De vroegere buitenplaats Middenburg werd lange tijd bewoond door adellijke en andere voorname families, die het buiten geleidelijk aan vergroten door er meer land aan toe te voegen. Huize Middenburg in die tijd had “twee groote vleugels, waarvan de eene met een schoone eetkamer, groote en kleijne keuken en andere met stallinge voor ses paarden, koets en ’t tuinmanshuijs”.

Van het vroegere Middenburg is deze tekening (gesigneerd in 1918) beschikbaar:

In1869 werd het dan al meer dan 200 jaar oude Middenburg gesloopt door de Amsterdamse koopman Felix Andries Vriese. Hij laat op nagenoeg dezelfde plek het huidige Middenburg bouwen. Zijn vrouw Madeleine Apollonie Marie Schiff legt de eerste steen, zoals aan de achterzijde van het pand nog is te zien.

Het prachtige buiten komt daarna door vererving in handen van Emile Louis Constant Schiff senior. Hij was de oprichter van de Vredesteinfabriek in Den Haag.

 

In 1917 renoveert hij de buitenplaats en hij laat het park opnieuw inrichten in de Engelse landschapstijl door tuinarchitect Hugo A.C. Poortman. Huize Middenburg werd achtereenvolgens gebruikt als rusthuis en familiepension. Vlak voor de oorlog kwam Huize Middenburg in beeld voor sloop en nieuwbouw van het Diaconessen‐ziekenhuis, maar dat ging –gelukkig‐ niet door. Na de oorlog heeft het Huygens Lyceum er gezeten. In 1953 heeft het nog tijdelijk gediend voor de opvang van slachtoffers van de Zeeuwse stormvloed. Daarna werd de Dienst Openbare Werken van de gemeente Voorburg er gevestigd. Tot 2000, toen de huidige particuliere eigenaren het pand van de gemeente aankochten en geheel renoveerden. Huize Middenburg werd vanaf die tijd opnieuw als kantoor verhuurd aan verschillende organisaties.

Middenburg als pension:

 

Tekst: Frank van Blokland juli 2019

 

<< Vorige pagina