Monumenten van Mooi Voorburg

16. Huygens' Hofwijck


Hofwijck werd in de stijl van het Hollands Classicisme als buitenverblijf gebouwd om, zoals de naam zegt, de drukte van het hof te kunnen ontwijken. Het huis en de tuin zijn door Constantijn Huygens en Jacob van Campen ontworpen naar een harmoniemodel van Vitruvius, een Romeins architect.


Constantijn Huygens

Hofwijck werd door de vermaarde bouwmeester Pieter Post uitgevoerd en in 1642 feestelijk ingewijd. Constantijn Huygens (1596 ·1687), dichter en staatsman, was ook secretaris van drie Prinsen van Oranje.
In 1653 beschreef Huygens zijn buitenplaats in het hofdicht Hofwijck. Het beeld hierboven van Constatijn Huygens staat aan de Scheveningseweg te 's-Gravenhage. De Scheveningseweg is naar een ontwerp uit 1653 van Constantijn Huygens aangelegd tussen 's-Gravenhage en Scheveningen. Het tolhek aan de Haagse kant werd later de Huygenspoort genoemd.

      

Constantijns' zoon Christiaan, beroemd wis-, natuur- en sterrenkundige woonde tot zijn dood in 1695 op Hofwijck. Christiaan vond hier in1656 het slinger- uurwerk uit. Salomon Coster maakte als eerste op verzoek van Christiaan een uurwerk met de door hem bedachte slinger. Coster heeft ongeveer 30 klokken gemaakt, waarvan er, voor zover bekend, nog zeven exemplaren voornamelijk in diverse musea aanwezig zijn. De klokken zijn bekend onder de naam 'Haags klokje'.
Christiaan is ook bekend geworden door zijn vinding van de contrabuis barometer. Door toepassing van een dubbele buis werd het mogelijk een veel zuiverder aflezing van de barometer te bereiken.De op marmer lijkende schilderingen, de sierlijke grauwtjes of ook wel grisailles genoemd, dragen bij aan de luister van het monument. De afgebeelde grisaille  “Flora” werd door de stichting "Mooi Voorburg" aan het museum Huygens' Hofwijck geschonken.

De Vereniging Hofwijck werd in 1914 eigenaar van dit monument, dat alsmuseum Huygens' Hofwijck in gebruik is.

     

De vier beelden op de brug stellen de jaargetijden voor.


Het Nationaal Huygens Monument. Vader Constantijn met zijn zoon Christiaan Huygens met elkaar in gesprek. Dit monument stond in park Vreugd en Rust, de vroegere overtuin van het buiten Vreugd en Rust. Het monument is in 2015 verplaatst en staat nu bij de Hofpoort van Huygens' Hofwijck.
Het monument is in 1996 ontworpen door Hans Bayens (1924 – 2003).

Links de woning van Constantijn Huygens in 's-Gravenhage.

 

Foto's Willem J.Hasekamp.     
<< Vorige pagina