Monumenten van Mooi Voorburg

Huygens Apotheek

Herenstraat 56


  

De voorgevel van de Huygens apotheek is voor een 19e eeuws pand geplaatst naar model van het pand Herenstraat 148. Dit pand moest wijken voor de aanleg van de Utrechtsebaan (zie rechter foto). De pilasters zijn overgenomen en op het fries zijn de festoenen weer aangebracht.

In de gevel zijn plakketten te vinden van Christiaan Huygens en Baruch de Spinoza.

Boven de ingang van de apotheek in het bovenlicht is een esculaap aangebracht als symbool voor geneeskunde.

In het voormalige op deze plaats staande pand woonde van 1668 tot 1679 meester-schilder Daniël Harmensz. Tydeman. Tot 1670 woondede beroemde wijsgeer Baruch de Spinoza bij hem in. Beiden woonde van 1663 tot 1668 bij de zelfde kostbaas in de Kerkstraat 39. Hier werkte Spinozaaan zijn boek “Ethica” over de vrijheid van meningsuiting.

Spinoza was in het voorjaar van 1663 van Rijnsburg bij Leiden naar Voorburg verhuisd. In dat jaar werd zijn eerste boek de Principia uitgegeven.

De in gedachten verzonken Baruch de Spinoza  

Spinoza heeft zichzelf geleerd lenzen te slijpen, waardoor hij zich in zijn verdere leven inkomsten kon verschaffen. Als bekwaam lenzenslijper trok hij de aandacht van de gebroeders Constantijn jr. en Christiaan Huygens, met wie hij correspondeerde over astronomie en natuurkunde.Hij werkte bij het verbeteren van microscopen en sterrenkijkers nauw samen met de Nederlandse wetenschapper Christiaan Huygens die te Voorburg op Hofwijck woonde.

Tussen 1669 en 1671 verhuist Spinoza naar 's-Gravenhage. Op 21 februari 1677 sterft de wijsgeer toch nog vrij plotseling aan tuberculose. Op de Paviljoensgracht te 's-Gravenhage staat van hem een standbeeld vlak tegenover het huis waar hij is overleden.

 

Zes foto's Willem J.Hasekamp     
<< Vorige pagina